Szigetelési hiányosságok? Betegségeket kockáztat velük!

Az otthon szigetelésére legtöbben a takarékoskodás apropóján szoktunk figyelni, pedig egyéb tényezők miatt is fontos lenne. Főleg a régi építésű ingatlanok esetében szoktak problémát okozni a nedves falak és a penészesedés, de sajnos az új lakások sem képeznek ez alól kivételt. A gyakran választott műanyag ablakok ugyan biztosítják a megfelelő szigetelést, de sokszor szinte minimális szellőzést sem biztosítanak, és szellőztetés hiányában így a pára előbb vagy utóbb lecsapódik majd a hideg falfelületeket. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kifogástalan hőszigetelés mindig több tényező együttes jelenlétének köszönhető. A terület már csak azért is odafigyelést igényel, mert a szigetelési hiányosságok akár betegségeket is okozhatnak a lakók számára. A bejárati biztonsági ajtó és az ablakok kiválasztásakor tehát törekedjünk a kiváló szigetelési jellemzőkre.

Nem csak a megfázás lehet probléma!

Az energiaárak napjainkban igen magasak, ezért természetes, hogy az ingatlan fenntartásakor szeretnénk minél többet megspórolni. De vajon meddig érdemes takarékoskodni, és honnan veszélyeztetjük saját egészségünket? Mindegy, hogy csak este tartózkodunk otthon, vagy az egész napot a lakásban töltjük, a kellemes belső mikroklímára mindenképpen figyelni kell. Ellenkező esetben a padló szintjén mindig hideg lehet, ami felfázáshoz vezethet. Ha nedvesek a falak, hiába melegítjük fel a levegőt, mégis egyfajta hideg érzés járhat át bennünket. A házimunka során kimelegedve gyorsan meghűlhetünk, és az éjszakai pihenéshez sem árt, ha állandó hőfok uralkodik a lakásban. Sokan úgy igyekeznek takarékoskodni, hogy csak egy-két helyiségben fűtenek, pedig ez kifejezetten rossz választásnak bizonyul. Ha az egész lakásban folyamatos a fűtés, akkor a falak nem hűlnek úgy ki, s így a penészesedésnek is elejét vehetjük.

Penészfoltok? Akár allergiát is okozhatnak!

S ha már penészesedésről esett szó, akkor nem feledkezhetünk meg az azt kiváltó tényezőkről. Az elégtelen szigetelés vezető helyet foglal el ezek között, de a nem megfelelően beépített nyílászárók, vagy a lakás levegőjének magas páratartalma is hozzájárul a penész kialakulásához. A feketés foltok és a velük járó dohos szag nem csak a falakat, a nyílászárók és a sarkok környékén levő hőhidakat, hanem a lakástextíliákat is veszélyeztetik. Mindez azonban pusztán anyagi kár, de ami ennél lényegesebb, az nem más, mint az emberi egészség.

Tudta, hogy a beltéri allergének miatt sokkal többen szenvednek allergiától, mint a pollenszezonban? A zárt terekben jelen levő allergének sokszorosan fejtik ki hatásukat és akár egész évben tartó egészségügyi panaszokat okozhatnak. A penészfoltokból spórák kerülnek a levegőbe, amelyek a szervezetbe jutva olyan allergiás tüneteket okozhatnak, mint a köhögés, szemfájás, szemviszketés, orrfolyás vagy torokfájás. Kisgyermekek esetében ezeknél súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek és asztmás panaszokkal is szembesülhetünk.

Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy a lakásfelújítási munkálatok között érdemes a hangsúlyt elsőként a szigetelésre helyezni. A Hisec biztonsági ajtó már sokszor bizonyította, hogy a prémium kategóriás darabok nem csak hőszigetelés, de a zajok és szagok elleni védekezésben is fontos szerepet játszanak, s persze nem utolsó sorban a betörésvédelem terén is kifogástalanul teljesítenek.