Spórolj akárcsak egy profi: 5 tipp, hogy sikerrel járj

Mindenki arra vágyik, bárcsak okosabban bánna a pénzzel, a spórolást elkezdeni viszont mindig nehéz, sőt, talán a legnehezebb. Nehezen szánjuk rá magunkat arra, hogy mindennapos szokásainkon változtassunk, esetleg teljesen el is hagyjuk őket. Sokszor már csak önmagában az is problémát okoz számunkra, hogy felismerjük, melyek azok a szokások, amiken változtatnunk kellene. Cikkünkben összegyűjtöttünk Neked 5 tippet, amivel garantáltan sikerrel jársz.

Legyen költségvetési terved!

Készíts tervet arról, mire is szánod pontosan a pénzt, amit megkeresel. Egy ilyen terv segít majd abban, hogy költéseid priorizáld, és hátrasorold, amire nincsen feltétlen szükséged. Kezdj azzal, hogy átfutod bankszámlakivonatod, és összegzed költéseid. Nézd meg, mire, mennyit költesz, készíts kategóriákat. Ezután gondold végig, ideális esetben mennyit szánnál egy-egy kategóriára (háztartás, étkezés, élelmiszer, ruha, stb), majd csupán annyi dolgod marad, hogy tartsd magad a tervekhez.

Ügyelj a “megtakarítások” kategóriára!

Mielőtt úgy gondolnád, el is készültél költségvetési terveddel, és azt lezártnak tekintenéd, nézz rá még egyszer. Gondoltál a megtakarítások kategóriára is? Átalánosságban ajánlott, hogy a fizetésed legalább 10%-át félretedd.

Csak okosan költekezz!

Egy jó tipp annak érdekében, hogy megtakarításaid összege ne csupán egy elhanyagolható szám legyen. Próbáld meg kordában tartani kiadásaid – rengeteg tipp kering ezzel kapcsolatban az interneten, mi ez alkalommal két olyan területet emelnénk ki, amit különösen fontosnak tartunk. Megtakarításaid duzzasztásában segítségedre lehet az is, ha megpróbálod kiadásaid kordában tartani.

Végezd a bevásárlást okosan!

Fontos, hogy mielőtt vásárolni indulnál, bevásárlási listát készíts. Ezzel is minimalizálod annak esélyét, hogy felesleges termékeket vásárolj, amelyekre valójában semmi szükséged. Nem ajánlott éhesen vásárolni indulni, hiszen ilyenkor hajlamosak vagyunk a kelleténél több ételt venni. Vigyél magaddal vászontáskát, hiszen ezzel nem csak spórolhatsz, de a környezetet is véded. Végül pedig gyűjts kuponokat, pontokat, amennyiben az adott áruháznál lehetséges.

Lakhatás okosan

Mivel havi jövedelmünk legnagyobb részét lakhatási kiadásokra költjük el, érdemes körülnézni ezen a területen is, ha spórolásról van szó. Akár albérletet keresel, akár eladó ingatlant, fontos, hogy jól megválogasd a lakást. Bizonyosodj meg arról, hogy tényleg annyit fizetsz, amennyit az ingatlan ér. A Flatfy keresőmotora például nagy segítségedre lehet ingatlankereséskor: egy helyen gyűjt össze számodra minden ingatlanhirdetést az adott régióban. Szűrj árra, négyzetméterre, szobaszámra, és egyéb, általad megadott kulcsszavakra. A Flatfy egyébként egy nemzetközi szolgáltatás, 37 országban segíti az ingatlankeresők mindennapjait. Több, mint 75 000 hirdetést dolgoz fel naponta és használja fel azokat keresőmotorában. Egy ilyen egyszerű eszköz is rengeteget segíthet a spórolásban.

Tekints vissza!

A spórolás talán egyik legfontosabb része a reflektálás. Nézz rá, mennyit sikerült a hónap végére félretenned. Ez tovább erősíti majd a motivációd, és rávezet egy-egy gyengébb,