Mi az a gluténérzékenység?

Ezen az oldalon elolvashatja, hogy mit is jelent pontosan a gluténérzékenység, de a legfontosabb, hogy tudjuk, ez egy autoimmun betegség, amelyet kezelni szükséges. A betegséget maga a glutén váltja ki, amely számtalan alapvető élelmiszerben megtalálható. Búzában, zabban, rozsban és árpában is találunk glutént. A lisztérzékeny emberek számára kihívás minden nap, de szerencsére a Schär pékség segítséget nyújt kiváló alapanyagaival.

A cöliákiás betegek a glutén egyetlen alkotóelemére, a gabonafélékben megtalálható fehérjére érzékenyek. A glutént a betegek szervezete egyáltalán nem tudja feldolgozni, és a folyamat során a szervezetük ellenanyagot termel. Az autoimmun folyamat ekkor veszi kezdetét. A betegség leginkább a vékonybelet támadja, annak is egyetlen szakaszát. Amikor a beteg glutént fogyaszt a bélbolyhokat károsodás éri és teljesen ellaposodnak. A bélbolyhok ellaposodásával együtt jár a felszívódási zavar. Maga a gluténérzékenység egyáltalán nem gyógyítható, de kezelhető és szinten tartható. A kezelés lényege az egész életen át tartó gluténmentes diéta betartása. Ha nem tartjuk a diétát, akkor a szervezet folyamatosan mérgezi magát.

A gluténmentes diéta alapja a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása. A boltokban megvásárolható élelmiszerek közül nagyon sokban megtalálható a glutén, ha nem is alapvető alapanyagként, de a gyártási folyamat közben is belekerülhet. Ha ezeket el szeretnénk kerülni, akkor érdemes saját otthonunkban elkészíteni az ételeket. Ehhez nyújt nagy segítséget a Schär pékség. A webáruházban minden olyan alapanyagot megtalálunk, amelynek segítségével a diéta tartható. A gluténnek minimális mértékben sem szabad a szervezetbe bekerülnie, mert a folyamat azonnal beindul és a szervezetünk folyamatosan mérgezi magát. A megfelelő alapanyagok felhasználásával minden tünet el fog tűnni és természetesen a fájdalmak is enyhülnek. Sok egyéb betegségtől megszabadulhatunk, hiszen gyakori szövődménye a cukorbetegség, a csontritkulás, a különféle pajzsmirigyproblémák és a rosszindulatú daganatok kialakulása is. Hazánkban egyre több a lisztérzékeny betegségben szenvedők száma. Mára már a népesség 1-2 százaléka is szenved a betegségben. Sokszor a tipikus tünetek elmaradnak, így a betegség igen nehezen megállapítható. Ahogy a betegséget diagnosztizálják, azonnal el kell kezdeni a gluténmentes diétát.